Culturile succesive sau ce mai semanam in gradina de legume

In legumicultura exista un principiu si anume ‘’ Conversia energiei radiante in energie chimica se realizeaza  cu atat  mai eficient cu cat suprafata terenului de cultura este acoperita mai mult, in timp si spatiu, cu elemente asimilatoare (frunze, lastari)’’[1].

Astfel, daca cultivam pe o suprafata de teren, succesiv  2-3 specii de legume, in acelasi an, valorificam terenul si obtinem randamente ridicate.

De ce sa optam pentru culturile succesive?

In legumicultura exista un principiu si anume ‘’ Conversia energiei radiante in energie chimica se realizeaza  cu atat  mai eficient cu cat suprafata terenului de cultura este acoperita mai mult, in timp si spatiu, cu elemente asimilatoare (frunze, lastari)’’[1].

Astfel, daca cultivam pe o suprafata de teren, succesiv  2-3 specii de legume, in acelasi an, valorificam terenul si obtinem randamente ridicate.

Speciile de plante cultivate una dupa alta pe acelasi teren, poarta denumirea de culturi succesive.

Spanac-culturile succesive

O mica clasificare…

Culturile succesive se impart in culturi anterioare, culturi principale/baza si culturi urmatoare/secundare.

  • Culturile anterioare → speciile semanate din toamna, precum spanac de toamna, ceapa verde, usturoi, salata de iarna, fetica de gradina, mac de toamna, etc.
  • Culturile principale/baza → speciile care stau pe teren mai mult timp si care au importanta ridicata din punct de vedere economic: ardei, tomate, morcovi, patrunjel pentru radacina, cartofi, etc. Acestea se seamana primavara devreme. 
  • Culturile urmatoare/secundare → speciile de plante semanate dupa recoltarea culturilor principale, primavara tarziu/vara la inceput, precum mazarea, fasolea, salata, ceapa, castraveti, etc.

Sfecla rosie -culturile succesive Cum ne organizam pentru culturile succesive?

Daca optam pentru un astfel de sistem de cultura in gradina de legume, trebuie sa tinem cont de:

  • → conditiile de temperatura specifice zonei in care ne aflam,
  • → sa asiguram un sistem de irigare corespunzator,
  • → sa alegem speciile de plante in functie de perioada de vegetatie.

La culturile semanate vara, culturile principale, trebuie sa acordam o atentie sporita datorita temperaturilor ridicate, lipsa umezelii in sol si predispozitiei plantelor tinere de a se imbolnavi mai repede. 

Totodata in alegerea culturilor succesive mai trebuie sa tinem cont de plantele care consuma mult azot, precum spanacul, salata, categoria de varzoase, si cele care au cerinte reduse fata de acest element: tomatele, castravetii, fasolea, etc.

Culturile succesive sunt un sistem simplu de efectuat daca ne informam un pic despre plantele pe care dorim sa le avem in gradina de legume, cea mai buna perioada a anului pentru semanare si un mic plan de organizare a gradinii.

Pentru a avea succes in sistemul de cultura succesiv trebuie sa ne apucam din toamna sau primavara devreme. Este indicat sa semanam doar cat credem ca se va consuma in gospodarie in perioada de recoltare, altfel apare riscul sa se arunce surplusul. Asa va fi mai mult spatiu pentru mai multe specii de legume! Pe masura ce se recolteaza se pot semana speciile din culturile principale si cele urmatoare/secundare.

Ceapa din arpagic- culturile succesiveGulie timpurie- culturile succesiveMorcovii de toamna-culturile succesiveMazarea in culturile succesive

Mai jos sunt cateva exemple standard pe care puteti sa le urmati si sa le personalizati dupa preferinte:

Cultura anterioara sau

de toamna

Cultura principala sau de

primavara devreme

Cultura urmatoare sau de

primavara tarziu/vara

spanac, ceapa si usturoi verde  tomate, ardei, vinete, castraveti,  dovlecei, pepeni, fasole pentru pastai  ridichi de luna, salata, spanac de toamna, ceapa si usturoi de iarna
 spanac, salata, ceapa verde si usturoi verde  morcov, sfecla rosie de toamna si ridichi de iarna
secara, borceag, orz de toamna, ridichi de luna varza, conopida, gulii de toamna
salata, ceapa si usturoi verde, ridichi de luna  varza, conopida, gulii de toamna, fasole verde, castraveti
varza, conopida, gulii timpurii, ridichi de vara  fasole verde, castraveti de toamna
cartofii timpurii, mazare verde varza, conopida, gulii de toamna morcovi, sfecla rosie, ridichi
ceapa din arpagic, usturoi, radacinoase timpurii(morcov, patrunjel)  salata, spanac de toamna sau de iarna
fasole verde, castraveti cornichon

   

Veti fi mirati sa vedeti ce recolte diversificate se pot obtine pe tot parcursul anului.

Asa ca… spor la treaba! In gradina de legume e randul pentru  culturile succesive.

 

 


[1] Dumitru Indrea , Alex-Silviu Apahidean , Maria Apahidean ‘’Cultura legumelor’’, ed.Ceres2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

downloadfilmterbaru.xyz nomortogel.xyz aplikasitogel.xyz hasiltogel.xyz paitogel.xyz