1. Boli tomate – Mana tomatelor (Phytophthora infestans)
Simptome → Se manifesta pe toate organele aeriene ale plantei. Primul atac se manifesta pe frunzele de la baza. La marginea frunzelor apar pete neregulate, verzi-galbui. Tesuturile se brunifica si se usuca. Petele sunt inconjurate de o portiune ingusta decolorata. Pe dosul frunzelor in dreptul petelor apare un puf albicios. Pe tulpini apar sub forma de pete mici alungite, de culoare cenusie, care se extind inconjurand tulpina. Aceasta se frange usor. Pe fruct, din zona peduncului, se extind pete verzi-maslinii, care se extind si se brunifica. Suprafata devine tare, denivelata si uscata. Infectia patrunde in pulpa si seminte. Ciuperca se dezvolta in conditii de umiditate mare si insolatie scazuta.
Masuri de protectie si combatere → Igiena culturala, aratura adanca de toamna, distantarea culturilor de tomate de cele de cartof, rotatia culturilor si asolament rational, folosirea de samanta sanatoasa, cultivarea de hibrizi rezistenti, tratamente pe vegetatie cu produse recomandate de specialisti, dezinfectarea solului.
Solutia ferma-gradina →
♦Fungicid de contact
♦Fungicid sistemic
♦Fungicid translaminar
2. Boli tomate – Caderea si putrezirea plantutelor (Phytium Sp.)
Este una din cele mai pagubitoare boli de sol care apar la rasaduri de tomate, vinete, ardei, varza, salata, castraveti etc.
Simptome → Se manifesta prin aparitia unor pete brune-negricioase, care se extind, in zona coletului (baza tulpinii), aceasta se subtiaza si produce fenomenul de ingenunchere a plantutelor. Boala apare in conditii de umiditate mare si temperaturi ridicate. Pe suprafata solului apare un mucegai albicios care afecteaza germinatia semintei.
Masuri de protectie si combatere → Tratamente la sol si rasaduri cu substante indicate de specialisti.
Solutia ferma-gradina →
♦Fungicid de contact ♦Fungicid sistemic
3. Boli tomate – Patarea alba a frunzelor (Septoria lycopersici)
Simptome → Manifestarea bolii are loc in special pe frunze, din stadiul de rasad pana la maturitate. Apar pete mici, brune, cu centru albicios, presarat cu punctisoare brune-negricioase, delimitate de un inel brun. Atacul duce la o defoliere prematura a plantei. Sunt afectate si alte solanacee cultivate sau spontane.
Masuri de protectie si combatere → Rotatia culturlor (2-3 ani), igiena culturala, aratura adanca, folosirea de material sanatos, tratamente pe vegetatie cu produse recomandate de specialisti.
Solutia ferma- gradina →
♦Fungicid de contact
♦Fungicid translaminar
4. Boli tomate – Patarea cafenie a frunzelor (Fulvia fulvum)
Simptome → Apare in special in sere si solarii. Sunt atacate frunzele, unde se manifesta sub forma de pete mari, de culoare galbuie pe partea superioara, iar pe partea inferioara apare un puf brun-violaceu.
Masuri de protectie si combatere → Cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti, adunarea si arderea resturilor vegetale infestate, asigurarea unei bune ventilatii, dezinfectia solului, tratamente pe vegetatie cu produse recomandate de specialisti.
Solutia ferma- gradina →
♦Fungicid de contact
♦Fungicid sistemic
♦Fungicid translaminar
5. Boli tomate – Alternarioza (Alternaria porii f. sp. Solani)
Simptome → Frecvent intalnita in camp si in spatii protejate, mai ales pe sfarsitul perioadei de vegetatie. Se manifesta pe toate organele plantei, caracterizate de pete circulare concentrice, brune. In dreptul lor apare un puf fin brun (conidiofori). Pe fructe, cu specific in zona pedunculului, apar pete de forme circulare, usor adancite, brun-negricioase.
Masuri de protectie si combatere → Rotatia culturilor, asolament rational, material saditor sanatos, dezinfectarea semintei, curatarea resturilor vegetale infestate, aratura adanca, tratamente chimice pe vegetatie.
Solutia ferma- gradina →
♦Fungicid de contact
♦Fungicid sistemic
♦Fungicid translaminar
6. Boli tomate – Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)
Simptome → Ataca toate partile aeriene pe care apar plagi brune, zonate concentric, acoperite de mucegai cenusiu. Cel mai pagubitor este atacul pe fructe, sub forma de pete cenusii, umede, care se extind din zona pedunculului, afectand pulpa in profunzime. In camp pe zona insorita apar pete circulare, cu un punct necrotic in centru si cu o pata „fantoma” alba.
Masuri de protectie si combatere → Aerisiri in spatii protejate, defolieri la baza plantelor, indepartarea fructelor atacate si a resturilor vegetale, tratamente pe vegetatie cu substante indicate de specialisti.
Solutia ferma- gradina →
♦Fungicid de contact
♦Fungicid sistemic
7. Boli tomate – Fuzarioza (Fusarium oxysporum)
Una din cele mai grave boli ale tomatelor, apare des in sere si solarii.
Simptome → Plantele sunt debile (firave, slabute), la inceput se ingalbenesc frunzele bazale apoi intreaga planta si se usuca, acoperindu-se cu un mucegai albicios. Fructele raman mici, se coc timpuriu, avand o culoare mai aprinsa, tesutul vascular al tulpinii este brunificat. Infectia are loc prin radacini, este favorizata de temperaturi ridicate, umiditate mare a solului, ph acid si de leziunile provocate de diferiti factori.
Masuri de protectie si combatere → Cultivarea de hibrizi rezistenti, dezinfectia solului, adunarea si arderea resturilor infectate, araturi adanci, distrugerea buruienilor, tratamente pe vegetatie cu produse recomandate de specialisti.
Solutia ferma-gradina →
♦Fungicid sistemic
8. Boli tomate – Antracnoza (Colletotrichum cocodes)
Simptome → Pe fructe se dezvolta pete circulare, usor cufundate, de culoare mai inchisa, cu portiunea centrala negricioasa. La suprafata se formeaza pustule mici, de culoare roz.
Masuri de protectie si combatere → Igiena culturala, rotatia culturilor, stropiri pe vegetatie cu substante indicate de specialisti.
Solutia ferma-gradina →
♦Fungicid de contact
♦Fungicid sistemic
9. Boli tomate – Fainare (Leveillula taurica)
Simptome → Este frecventa in spatii protejate. Pe frunze apar pete galben-aurii, cu puf fin, alb pe fata inferioara. Tesuturile atacate se necrozeaza, frunzele se usuca.
Masuri de protectie si combatere → Adunarea si arderea resturilor vegetale, aerisire corespunzatoare, tratamente chimice pe vegetatie cu produse specifice.
Solutia ferma-gradina →
♦Fungicid de contact ♦Fungicid sistemic
10. Boli tomate – Patarea frunzelor si basicarea fructelor (Xanthomonas campestris p.v vesicatoria)
Simptome → Boala este frecventa in culturile de camp, devenind pagubitoare in anii cu ploi frecvente. Pe frunze de-a lungul nervurilor apar pete galben-verzui, cu o zona translucida in jur si picaturi de exudat pe fata inferioara. Petele se brunifica, au centrul negricios. Frunzele se deformeaza, devin casante si se maruntesc. Simptomul caracteristic apare pe fructele verzi, sub forma de vezicule, usor proeminete, pline de exudat. Dupa ruperea epidermei petele se usuca si raman adancituri cu aspect rugos.
Prevenire si combatere → Rotatia culturii, distrugerea resturilor vegetale, folosirea de samanta necontaminata, tratamente pe vegetatie cu produse recomandate.
Solutia ferma-gradina →
♦Fungicid de contact
Comentarii recente