1. Daunatori cereale paioase – Plosnitele cerealelor (Eurygaster sp., Aelia sp.)
Descriere → aparitia acestor daunatori este favorizata de vremea uscata si calda. Atacul plosnitelor are influenta negativa asupra calitatii de panificatie si determina pierderi de recolta prin reducerea masei hectolitrice.
Adultii au lungimea de 8-10mm, corpul de forma ovala. Speciile Euryaster au corpul mai lat, iar cele de Aelia au corpul mai ascutit. Larvele se aseamana cu adultii, avand o forma semisferica. Plosnitele ataca toate organele aeriene ale plantelor – frunze, tulpini si spice. In urma atacului la frunze si tulpini, portiunea de deasupra intepaturilor se usuca.
Intepaturile din tulpina, sub spic, cand plantele de grau sunt in burduf, determina avortarea acestuia si aparitia asa-numitelor ‘albiri a spicelor’. Daca atacul survine mai tarziu, cand boabele sunt formate, acestea prezinta la locul intepaturii un punct de culoare inchisa, inconjurat de o zona galbuie. Aceste pete pot aparea ca zone adancite sau sub forma de proeminente.
Saliva plosnitelor contine anumite enzime care ajung in boabe in momentul intepaturii. Astfel, inteparea boabelor de cereale conduce la descompunerea substantelor din boabe, Big Instaforex Rebate determinand o degradare a calitatii de panificatie, prin reducerea elasticitatii si rezistentei glutenului.
Solutia ferma-gradina →
2. Daunatori cereale paioase – Gandacul balos (Lema Melanopa)
Descriere → atacul se produce in vetre si este observabil doar de la distanta. Se manifesta prin perforarea frunzelor sub forma de dungi longitudinale scurte, paralele cu nervurile.
Acest daunator ierneaza ca insecta adulta sub ierburi, gunoaie. Apar aproximativ in luna aprilie, cand temperatura medie zilnica este de 9-10°C. In luna mai depun oua, pe partea superioara, paralel cu nervura mediana a frunzei. Dupa aproximativ 2 saptamani apar larvele. Acestea rod epiderma superioara si parenchimul frunzelor. In timp de 2-4 saptamani, larvele naparlesc de 3 ori si ajung la dezvoltare completa. Coboara in sol pentru impupare la 4-5 cm adancime, iar dupa 10-12 zile apar noii dulti.
Solutia ferma-gradina →
3. Daunatori cereale paioase – Viermele rosu al paiului (Haplodiplosis marginata)
Descriere → acest daunator ataca in special graul si ovazul. Aparitia lui este favorizata de practicarea monoculturii. Unele graminee spontane au fost identificate ca fiind plante gazda.
Insecta are o singura generatie pe an. Ierneaza in sol, in stadiu de larva. Fiind o insecta hidrofila, iese la suprafata in conditii de umiditate. Astfel o primavara umeda, la sfarsit de aprilie-mai, reprezinta perioada ideala pentru iesirea la suprafata si impuparea larvelor. In conditii de uscaciune, larvele raman in sol un an sau chiar mai multi.
Dupa impupare, adultii apar in aproximativ 4-7 zile. Dupa imperechere femelele depun 5-10 oua pe frunzele tinere. Ecloziunea se produse in 5-10 zile de la incubatie, cand larvele nou
aparute intra in teaca si pai, unde se hranesc pana la dezvoltare completa. Apoi cad pe sol si patrund in pamant, superficial, la cativa cm adancime.
Atacul larvelor se produce pe tulpini, sub forma de santuri= gale, in vetre. Influenteaza negativ cresterea si formarea spicelor.
Solutia ferma-gradina →
Comentarii recente