1. Daunatori porumb – Viermele vestic al radacinilor (Diabrotica virigifera virigifera)
Descriere → acest daunator este poate unul dintre cei mai importanti, pagubele cele mai importante fiind produse de larve. Acestea ataca radacinile porumbului, mai ales larvele din ultima varsta – a treia.
Are o singura generatie pe an. Ierneaza in stadiul de oua- se gasesc din iulie →iunie anul urmator. Ouale supravietuiesc in conditii de ierni blande, fara precipitatii si vanturi puternice. Totodata si frunzele si resturile vegetale favorizeaza supravietuirea acestora.
De la mijlocul lunii mai pana la inceputul lunii august are loc eclozarea si aparitia larvelor. Acestea cauta radacinile plantelor de porumb, putandu-se deplasa pana la 0.5m. Daca nu le gasesc mor. Un sol compact favorizeaza mortalitatea, in timp ce umiditatea solului permite supravietuirea.
Adultii apar la sfarsitul lunii august, in perioada infloritului porumbului. Din iunie pana in octombrie acestia sunt prezenti in culturile de porumb. Traiesc peste 50 de zile, in unele cazuri chiar 80 de zile. Devin activi dupa 2-3 ore de la rasaritul soarelui si cu 2-3 ore inainte de apus. Actioneaza in masa din iulie pana in august. La inceput, adultii se hranesc cu frunzele- pe care apar rosaturi alungite, albicioase si late. Dupa aparitia florilor de porumb, acestia se hranesc cu polen, iar mai apoi cu matasea abia aparuta. Pot migra si pe alte parcele unde gasesc polen sau matase= sursa lor principala de hrana.
Atacul daunatorului se manifesta in vetre de 2-10 m². Lipsa precipitatiilor si semanatul tarziu favorizeaza aparitia acestui daunator. Daca in lunile iunie-august exista precipitatii regulate, sistemul radicular al porumbului atacat de larve are sanse sa se refaca. Temperaturile scazute impreuna cu cateva precipitatii in luna mai, impiedica distrugerea plantelor de porumb, pana la varsta de 5 frunze.
Principala cauza a aparitiei acestor dauantori este practicarea monoculturii. Se recomanda rotatia la patru ani.
Solutia ferma-gradina →
2. Daunatori porumb – Ratisoara Porumbului / Gargarita frunzelor de porumb (Tanymecus dilaticollis)
Descriere → face parte din categoria celor mai importanti daunatori ai porumbului, care produce efecte economice negative.
Ierneaza ca adult in sol, intre 40-60 cm adancime. Prin luna februarie, cand temperatura solului ajunge la 4°C, se deplaseaza catre suprafata, unde mai asteapta incalzirea solului cu 4-5ºC. Prin lunile martie-aprilie ies la suprafata. Este o singura generatie pe an. O femela poate depune pana la 100 de oua. Dupa 1-4 saptamani se dezvolta larva, care se hraneste cu radacinile porumbului si coboara in sol treptat cu cresterea radacinilor, pana la 40-60cm adancime. Dupa 3 naparliri si parcurgerea a 4 varste, insecta ajunge la maturitate, cand intra in diapauza pana primavara urmatoare.
Actioneaza prin retezarea plantelor de la colet, in faza de 2-3 frunze, producand distrugerea
in masa a culturii. Acest lucru presupune de cele mai multe ori reinsamantarea culturii. In urmatoarele faze de crestere, daunatorul ataca doar limbul foliat, pe partile laterale, nu mai tarziu de 4-5 frunze, cand porumbul nu mai constituie sursa de hrana pentru daunator si trece pe alte plante.
Gargarita frunzelor de porumb este o insecta termofila, actionand intens in perioadele de temperaturi diurne de peste 20°C. In schimb, la temperaturi sub 20°C, in conditii de umiditate si precipitatii, activitatea este redusa.
Solutia ferma-gradina →
3. Daunatori porumb – Paduchele verde al porumbului (Rhopalosiphum maidis)
Descriere → acest daunator formeaza colonii pe frunze si stiuleti. Inteapa si absorb seva organelor atacate.
Atacul se recunoaste prin rasucirea frunzelor sub forma conica, intrerupand dezvoltarea normala a plantei. In frunze se acumuleaza hidrati de carbon in cantitati mari, urmata de sinteza de pigmenti autocianici=inrosirea hotforex indonesia frunzelor/tulpinilor. Daca atacul se manifesta pe stiuletii de porumb, in faza de polenizare, datorita eliminarii dejectiilor, polenizarea este impiedicata.
Solutia ferma-gradina→
Comentarii recente