Plantarea trandafirilor pas cu pas
Lucrand direct cu oamenii, atunci cand vine vorba de plantarea trandafirlor, am putut constata mentinerea aceluiasi scenariu → a venit toamna, stim ca e sezon bun de plantare, cumparam cativa butasi de trandafiri, sapam gropile, ii asezam in ele si acoperim radacinile cu pamant. Udam si… cam atat. Nu-i asa? Si anul urmator avem surprize neplacute. Vom da vina pe furnizor, vanzator, etc. Desi exista pe unele pachete instructiuni de plantare, oare cati dintre noi chiar le-am respectat?
Sigur putem continua asa in fiecare toamna, sperand ca trandafirii se vor prinde sau putem sa cerem sfaturi. Nu este foarte greu, nu cere foarte mult timp! Odata intelesi pasii care trebuie urmati si rolul lor, cu siguranta urmatoarele plantari vor fi un succes.
Trandafirii sunt printre cele mai frumoase si parfumate flori pe care le putem planta. Aduc culoare si parfum casei, gradinii sau terasei. Perioada cea mai indicata pentru plantarea trandafirilor este octombrie-noiembrie, inainte de ingheturi sau martie-aprilie, inainte de inmugurit.
Cum alegem locul pentru plantarea trandafirilor?
Cand ne gandim unde sa plantam trandafirii trebuie sa tinem cont de soare si lumina, umiditate si calitatea solului.
Expunerea la soare si lumina pentru cel putin 6 ore pe zi este esentiala, in special in prima parte a zilei (frunzele sunt uscate si riscul de boli este redus). Mai putin soare inseamna mai putine flori sau chiar deloc, predispozitie pentru dezvoltarea de boli si daunatori.
Umiditatea solului trebuie sa fie la un nivel mediu. Aceasta poate fi asigurata foarte bine prin punerea unui strat de amestec din rumegus, frunze uscate, paie, resturi vegetale, aproximativ gros de 10-15cm in jurul radacinii. Udarile trebuie sa fie profunde pentru ca apa sa ajunga la radacini si acestea sa se poata extinda in pamant, unde exista mai multa umiditate.
Solul in care vom planta butasii de trandafiri este indicat sa fie unul fertil si cu drenaj bun. Daca nu este foarte bogat in elemente nutritive, va fi necesara completarea cu fertilizanti. Din dorinta de a avea rezultate bune si frumoase, exista tendinta de aplicare a unei cantitati mai mari, nu numai in cazul trandafirilor, ci in general la toate plantele si florile, ceea ce este foarte gresit. Trebuie urmate indicatiile de pe ambalaj. O suprafertilzare poate duce la dezvoltarea unui numar mai mic de flori, poate afecta radacinile sau poate omori plantele (fitotoxicitate).
Daca in locul ales apa balteste pentru mai mult de o ora, va fi necesar sa imbunatatiti drenajul prin amestecarea pamantului, cu care acoperiti radacinile, cu pietris sau nisip.
Incercati sa nu plantati trandafirii langa copacii mari, cu coroana deasa. Vor fi in competitie pentru soare, apa si nutrienti.
O regula buna de tinut minte este sa oferiti trandafirului un spatiu de crestere mai mare decat credeti ca va fi necesar. Aerul va putea circula in jurul plantei si nu va fi predispusa la bolile foliajului.
Pregatirea locului pentru plantarea trandafirlior
Indeparteaza orice fel de vegetatie existenta in acel loc. Un pic de munca in plus pentru indepartarea buruienilor va va scuti de plivit mai tarziu.
Incorporati ingrasamant organic. Orice calitate ar avea solul, il puteti imbunatati cu ingrasamant natural, pe care il gasiti si in magazinele de specialitate. Tranadafirii sunt mari consumatori de nutrienti asa ca fiti generosi cu ingrasamintele.
Pregatirea butasilor de trandafiri pentru plantare
Butasii de trandafiri se livreaza cand sunt in faza de repaus vegetal, fara frunze. Odata ajunsi, desfacem ambalajul, indepartam rumegusul, si fasonam (scurtam) radacinile. Cele lungi si groase la 15-20cm, cele subtiri la cativa cm. Introducem radacinile intr-un amestec de gunoi cu apa (le mocirlim). Va ajuta butasul sa se prinda mai repede. Pastram doar 2-4 ramuri pe cere le scurtam la 4-5 muguri.
Plantarea trandafirilor
Groapa de plantare trebuie sa fie cu diametru si adancime de 40-50cm. In groapa facem un musuroi de pamant pe care asezam radacinile. Introducem butasii de trandafiri pana la colet sau cu 2-3 cm mai adanc. In functie de calitatea solului si a drenajului, trebuie adaugate ingrasamintele si/sau pietrisul. Radacinile acoperite le udam din abundenta, dupa care le acoperim cu pamantul pregatit si tasam. Daca plantarea se face toamna, suplimentar ridicam un musuroi care sa acopere mugurii pentru a-i proteja de inghet peste iarna. Primavara dupa ce pericolul de inghet a trecut, se dezmusuroiaza pentru a lasa mugurii sa se dezvolte.
Daca nivelul de precipitatii este redus in perioada urmatoare plantarii, trebuie efectuate udari regulate timp de 2-3 saptamani. Trandafirii noi plantati sunt vulnerabili la caldura si vreme uscata. Au nevoie de protectie impotriva vantului si mentinerea umiditatii.
Poate nu stiai…
- Sunt peste 100 de specii de trandafiri.
- De sute de ani trandafirul este simbolul iubirii, dar si al tristetii.
- Petalele de trandafiri sunt folosite in industria cosmeticelor– in obtinerea de parfurmuri si in industria alimentara– in obtinerea dulcetii de trandafiri.
- Petalele de trandafiri mai pot fi uscate, ambalate apoi in saculete, folosite in decorarea sau parfumarea spatiului interior.
- Unele specii de trandafiri au fructul bogat in vitamina C. Acesta este folosit in ceaiuri , cu scop terapeutic. Uleiul obtinut prin presarea semintelor este folosit in compozitia cremelor de fata si makeup.
Va multumesc pentru seriozitatea si promptidudinea de care dati dovada! Am cumparat pesticide si v-am rugat sa-mi spuneti si doza pentru 10l de apa (pentru trandafiri, in cazul meu), avand in vedere ca nu puteam sa-mi dau seama la unele produse. Sincer, nu credeam sa tineti cont de rugamintea mea, mai ales ca fusesem dezmagita, in aceasta privinta, de alti distribuitori… La primirea coletului, am fost surprinsa foarte placut sa constat ca dozele erau scrise, cu markerul, pe ambalajul fiecarui produs.
Sunt extrem de multumita de dumneavoastra si va recomand din toata inima!
Jianu Doinita, Constanta
Buna ziua,
Doamna Jianu va multumim pentru feedbackul pozitiv! Va numarati printre clientii cu care am pornit la drum si ne straduim sa mentinem legatura.
Va asteptam cu drag oricand doriti sa gasiti solutiile potrivite pentru problemele dumnevoastra.
Sa ne auzim cu bine!
Georgeta Roman – Referent marketing online