Stropirea pomilor in repaus vegetativ
In aceasta perioada, cand inca pomii se afla in repaus vegetativ, trebuie stropiti pomii impotriva daunatorilor care ierneaza sub sau pe scoarta pomilor: paduchi testosi, oua de acarieni, afide, cotari si psilide. Tratamentele se pot efectua pana la umflarea mugurilor.
- Stropirea pomilor impotriva daunatorilor amintiti mai sus se face cu insecticidul Confidor Oil SC004, in doza de 1,5% (1,5 l la 100 l apa).
- stropirea pomilor pentru distrugerea sporilor de ciuperci fitopatogene (rapan la mar si par, monilioze la toate speciile pomicole, ciuruirea frunzelor la samburoase, basicarea frunzelor la piersic, patarea rosie a frunzelor la prun etc.) si a bacteriilor se face cu unul dintre urmatoarele produse:
Champ 77 WP (0,2 – 0,3%) Zeama Bordeleza (0,5%)
Atentie! Se vor imbaia pomii bine, in intregime, inclusiv tulpina. Se insista asupra ranilor rezultate in urma taierilor. Tratamentele se vor efectua in zilele cu temperaturi peste 5°C, pe timp linistit, fara vant, cand pomii sunt zvantati.
Atentie! Pentru a avea un rezultat cat mai bun, tratamentul cu aceste produse cuprice trebuie facute imediat dupa efectuarea igienei fitosanitare si a taieriilor de fructificare, pentru a proteja ranile produse, impotriva infestarii cu boli de scoarta si lemn, in special cu bacteria care produce focul bacterian al rozaceelor.
Va recomandam ca atunci cand faceti igiena fitosanitara si taierile:
- sa defrisati vegetatia ierboasa si arbustoida din plantatie
- sa adunati frunzele si fructele cazute din anul trecut (unde este posibil)
- sa faceti taieri de formare, corectie, intretinere sau fructificare
- sa eliminati drajonii, fructele mumificate din coroana, cuiburile de omizi
- sa adunati toate aceste resturi vegetale si sa le ardeti pe loc, in livada
Atacul cu bacteria care produce focul bacterian al rozaceelor
In cazul in care observati ramuri atacate sau suspecte de foc bacterian taiati-le la 50 cm sub zona uscata, in lemn aparent sanatos (bacteria nu ierneaza in lemnul uscat, ci in zona „verde”, aparent sanatoasa).
Dezinfectati obligatoriu uneltele (foarfeci, fierastrau) cu spirt medicinal sau alcool denaturat inainte de trecerea de la un pom la altul. Dezinfectia uneltelor se face si dupa incheierea taierilor. Ramurile rezultate precum si pomii defrisati datorita atacului de foc bacterian generalizat se aduna si se ard, pe loc, in livada.
Cred ca la sfirsit de februarie trebuie facuta stropirea cu cuprice iar la 10-12 zile cu ulei horticol deoarece sa fie cit mai aproape de trezirea la viata atit a daunatorilor cit si a bolilor.De ce profesorul Ghibu de la Look Tv recomanda sa faci o singura stropire amestecind cuprul (nu zeama bordeleza)cu uleiul? este bine?Piatra vinata din comert este buna?in vegetatie care este doza stropirilor cu cuprice ,Multumesc
Buna ziua,
Tratamentele fitosanitare in repaus vegetativ se fac de la caderea frunzelor pana la inmugurire. Se face un tratament cu produse pe baza de cupru si un tratment cu ulei mineral + insecticid (ex. Confidor Oil). Avand in vedere ca insecicidul Confidor oil se poate aplica in special la mar si par pana in faza de ureche de soarece, este de preferat ca primul tratament sa se faca cu produse cuprice.
Substantele pe baza de cupru se pot folosi in tratamentele de iarna in doze mai mari, insa nu putem recomanda decat ce este omologat. Totodata nu putem recomanda nici amestecul de insecticid Confidor Oil cu produse pe baza de cupru.
Sulfatul de cupru se folosea in tratamentele de iarna in concentratia de 3-4%. Era o stropire foarte eficienta insa s-a retras omologarea si astfel nu o mai putem recomanda.
In vegetatie produsele pe baza de cupru se folosesc in doza de 0.5kg/100l apa.
Pentru orice alte informatii/nelamuriri va stam la dispozitie la numar de tel.0724239143.
Sa auzim de bine!
Echipa ferma-gradina.ro