5 Motive pentru care sa plantam aluni
1. Planteaza aluni! Usor si rapid.
Plantarea arbustilor de aluni o facem toamna. Pentru a incepe avem nevoie de un harlet, o sfoara, o foarfeca pentru fasonat radacinile si arbusti fructiferi de aluni. Incepem sa intindem sfoara, pentru a avea o cultura dreapta si ordonata. Pe urma, sapam gropi de 25 cm adancime si latimea egala cu latura harletului. Umezim groapa si asezam puietul in ea. Pentru a ajuta puietul sa se inradacineze mai repede, putem folosi produse specifice precum Radi-stim nr 2 (pentru plante lemnificate), Razormin. Totodata, e indicat sa folosim si ingrasamant pentru a asigura necesarul de nutrienti. Ingrasamantul poate fi cel direct din grajd sau cumparat de pe piata de profil: Terrafertil, Plantella, Complex chimic NPK. Adunam pamant afanat imprejurul arbustului pana acoperim radacina. La final adaugam aproximativ 5 L de apa pentru a ajuta la fixarea radacinii in sol. Distanta dintre plante trebuie sa fie de 3 m, iar intre randuri 4 m.
2. Planteaza aluni oriunde in curte sau gradina! Nu sunt pretentiosi.
Arbustii fructiferi de aluni se pot planta chiar si pe un teren mai putin productiv, acestia rezistand atat la seceta cat si la arsita. Totusi instalarea unor sisteme de irigare conduce la o productivitate dubla. In functie de dimensiunea terenului cultivat avem posibilitatea de a modela forma culturii noastre de aluni. Monotulpina are avantajul de a intra mai repede in rod, de a fii mai echilibrata si mai luminoasa, favorizand producerea mai multor fructe. Cu ajutorul unei foarfeci putem conduce alunul sub forma de vas, in gard fructifer sau in forma de tufa. Alunul are o rezistenta sporita pana la -30 ˚, insa in perioada de inflorire temperatura nu trebuie sa scada sub -10 ˚. Pentru a proteja cultura noastra putem folosi pasla de iernat pentru arbusti cu ajutorul careia diminuam efectele ploii, vantului si inghetului, aceasta fiind tratata antiUV poate fii reutilizata ani de-a randul. Recolta trebuie sa fie culeasa atunci cand alunele sunt acoperite cu o pelicula brun-roscata. Le uscam si sa le depozitam in saci din panza, asezati pe paleti, pentru o mai buna aerisire.
3. Planteaza aluni! Au un rol ecologic.
Arbustii fructiferi de aluni au un rol esential atat pentru organismul uman (printr-un aport semnificativ de oxigen), cat si pentru mediu deoarece micsoreaza efectele secetei, impiedica alunecarea terenului si reduce efectele inundatiilor.
4. Planteaza aluni! Iti rotunjeste veniturile.
Infiintarea unei culturi de aluni ne va ajuta pe termen lung sa ne suplimentam veniturile. Investitia se amortizeaza usor, iar profitul adus nu este deloc de neglijat. Alunul da roade dupa 4-5 ani de cand a fost plantat, timp de 50-70 ani in functie de conditiile de mediu si de ingrijire. Un hectar produce aproximativ 2 tone de alune, iar pretul unui kilogram de alune este intre 3-8 euro.
Pentru a sporii siguranta culturii noastre si pana la urma a investitiei, putem apela la ingradirea terenului cu un gard electric. Acesta are rolul de a indeparta potentialii daunatori. Pentru a proteja tulpina alunilor avem posibilitatea sa folosim o plasa de protectie pentru pomi impotriva rozatoarelor. O atentie deosebita trebuie sa o indreptam si spre a combate daunatorii sau bolile acestei culturi, precum: ouale de afide, acarienii, paduchii testosi si fainarea. In timpul vegetatiei se pot aplica 4-6 stropiri cu insecticide (Calypso480SC, Mospilan20SG, Decis Expert 100SC), fungicide (Topsin70WDG, Swich62.5WG, Score250EC) si acaricide (Novadim Progress, Vertimec1,8%EC), iar dupa caderea frunzelor se poate folosi Zeama Bordeleza.
5. Planteaza aluni! Fructele lor au un rol benefic asupra sanatatii.
Cultura de aluni este o sursa de energie si sanatate datorita substantelor nutritive extrem de benefice organismului nostru. Alunul ca si intreg este atat de complex incat putem folosi toate componetele sale in favoarea noastra:
- In primul rand miezul, crud, prajit, transformat in ulei sau in faina, poate fii utilizat in numeroale domenii: alimentatie dulce si sarata, in industria lacurilor (uleiul de alun se usuca repede), in ceasornicarie, in industria facmaceutica/cosmetica si in pictura (ulei lubrifiant- deoarece nu denatureaza culorile). Avantajele consumului a 10g de alune zilnic, sunt extrem de numeroase printre care amintim: intarirea sistemului imunitar, controlul greutatii, prevenirea anumitor tipuri de cancer, mentinerea tonusului muscular, functionarea buna a ficatului, imbunatatirea circulatiei sangvine, reglarea nivelului glicemiei, protejarea pielii, imbunatatirea sistemului cardiovascular, reducerea formarii hemoroizilor, prevenirea formarii pietrelor la rinichi, etc. Alunele au un continut ridicat din vitaminele: B,C,D,E,K.
- In al doilea rand frunzele le putem folosi atat pentru ceaiuri (impotriva insuficientei hepatice, pentru a restabili elasticitatea tesutului pulmonar, astm bronsic) cat si pentru a face bai avand proprietati homeostatice.
- In al treilea rand cojile, frunzele si fructele contin tanin care ajuta la vopsirea pieilor.
Inca mai stati pe ganduri? Haideti sa plantam cat mai multi aluni! Si nu uitati sa ii implicati pe copiii sau nepotii dumneavoastra. Cu siguranta va fii o activitate de familie interesanta si distractiva.
Comentarii recente