-
Boli cereale – Mozaicul dungat al graului
Simptome: Primele simptome ale mozaicului dungat apar imediat dupa rasarire, observandu-se pe frunze striuri de culoare verde deschis spre galben, paralele cu nervurile. Iarna simptomele se mascheaza, reluand activitatea in primavara cand striatiunile se maresc, ingalbenind aproape tot limbul. Plantele raman mici, rasfirate, spicele formate raman mici si sterile. Ataca diferite graminee spontane, orz, raspandirea se realizeaza de catre acarieni din genul Aceria.
Masuri de prevenire si combatere: folosirea soiurilor cu rezistenta crescuta la virus, respectarea datei optime de semanat, distrugerea buruienilor si a samulastrei, tratamente contra daunatorilor, rotatia culturilor.
2. Boli cereale – Inegrirea bacteriana (Xanthomonas translucens Undulosa)
Simptomele apar pe toate organele plantei. Pe portiunea superioara a glumelor se dezvolta pete brune, usor adancite , ducand la brunificarea totala a acestora si a aristelor. Spicele raman nedezvoltate, semintele se zbârcesc prezentand pete galbene cu mici adancituri. Pe frunze apar pete mici, translucide, alungite, verzui, care in timp se brunifica si se necrozeaza. Pe pai, sub noduri apar dungi brune sau negre.
Masuri de prevenire si combatere. Folosirea de seminte sanatoase si tratarea semintei.
3. Boli cereale – Rugina brună (Puccinia recondita)
Simptome. Face cele mai mari pagube dintre rugini si afecteaza toate zonele de cultura. Apare in luna aprilie, cu maximum de intensitate in prima parte a lunii iunie. Este favorizata de temperaturi intre 10-22oC, umiditate ridicata, vant, masuri agrotehnice grsite. Atacul se vede de regula pe frunze, mai rar pe teci, tulpini si spice, unde apar pustule ovale sau rotunde, brune, neuniforme. La maturitate apar pete nerge, lucioase. Reduce productia si calitatea semintelor.
Masuri de prevenire si combatere. Cultivarea de soiuri rezistente, semanatul la epoca si densitatea optima, aplicarea ingrasamintelor cu azot, fosfor, potasiu in doze echilibrate, executarea dezmiristirii si araturii de vara, tratamente cu fungicide pe vegetatie.
4. Boli cereale – Rugina galbena (Puccinia striiformis)
Simptome. Atacul apare pe ambele parti ale limbului, tulpina, teci, glume, mai rar boabe. Pe frunze apar dungi galbene, de-n lungul nervurilor, acoperite cu pustule individuale de culoare galbena, aranjate in striuri paralele in lungul frunzelor. Atacul mare pe frunze duce la rasucirea marginilor, frunzele se ingalbenesc si se usuca. Pe tulpina se localizeaza in treimea superioara sub forma de striuri, ce seamana cu cele de pe frunze. Pe spice se formeaza striuri de pustule izolate, pe rahisul spicului, pe pedunculii spiculetelor si pe ariste. Ierneaza in resturile vegetale, debuteaza primavara devreme. Ataca si alte graminee.
Masuri de prevenire si combatere. Cultivarea de soiuri rezistente, semanatul la epoca si densitatea optima, folosirea ingrasamintelor in doze echilibrate, executarea dezmiristirii si araturii de vara, tratamente cu fungicide pe vegetatie.
5. Boli cereale – Rugina neagra (Puccinia graminis)
Simptome. Este mai putin frecventa, nu rezista la temperaturile mici de peste iarna, apare la soiurile tardive. Debuteaza la sfarsitul lui iunie – inceputul lui iulie, pe organele aeriene, teci si frunze. Pe frunze apar pustule negre asezate neregulat, mai dese la baza frunzei.
Masuri de prevenire si combatere: distrugerea gazdelor intermediare, cultivarea soiurilor rezistente, aplicarea tratamentelor chimice pe vegetatie.
Fungicide care trateaza ruginile la cereale
6. Boli cereale – Fainarea (Blumeria graminis, Erysiphe graminis )
Simptome. Este una din cele mai comune boli ale cerealelor. Se instaleaza pe frunze, tulpina si spic. Pe organele atacate se formeaza pernute proeminente, pâsloase, albe-cenusii, care mai tarziu se brunifica si devin ca un praf. Tesutul plantei se brunifica iar plantele atacate raman mici. Este favorizata de semanatul timpuriu, azot in exces, densitate prea mare a plantelor, temperaturi intre 15-20°C, umiditate ridicata.
Masuri de prevenire si combatere: cultivarea soiurilor rezistente, aratura adanca de vara, fertilizare echilibrata, semanatul la epoca si densitatea optima, tratamente chimice pe vegetatie.
7. Boli cereale – Malura comuna (Tilletia caries)
Simptome. Este una din cele mai intalnite boli la cereale. Plantele atatacate au infratirea mai slaba, talia ceva mai mica, colorit ceva mai inchis. La iesire din burduf, spicele au o culoare verde-albastrui, mai scurte, cu mai multe boabe. La maturitate capata o culoare bruna-vinetie, aspect zburlit. Contin boabe mai usoare de culoare inchisa, care se sparg usor, pline de spori care au miros de peste alterat. Atacul este mai mare pe solurile usoare.
Masuri de prevenire si protectie. Se folosesc seminte cerificate si tratate. Infectiile se reduc si prin araturi adanci, prin îngroparea resturilor vegetale infectate si semanatul in perioada optima.
8. Boli cereale – Taciunele zburător (Ustilago nuda)
Simptome. Boala se vede la înspicare, procesul fiind mai rapid decat la cele sanatoase. Spicul capata o culoare brun-închis, are o pozitie erecta. Boabele sunt inlocuite de o masa prafoasa, bruna-negricioasa, acoperita de o pâsla argintie, care se sfâsie iar sporii sunt purtati de vânt.
Masuri de prevenire si combatere. Cultivarea de soiuri rezistente, semanarea semintei neinfectate si tratate.
9. Boli cereale – Fusarioza (Fusarium graminearum)
Simptome. Apare in toate perioadele de vegetatie. Daca are loc in perioada germinatiei, pe tulpinite apar pete rosiatice, iar tesutul plantei este moale in dreptul lor. La înspicare se vede pe tulpina, colet, radacini si spic, care se albesc. Spicele capata o culoare roz. Este favorizata de timp cald si umed, boabele infectate produc intoxicare la om si animale.
Masuri de prevenire si combatere. Pe terenul infectat se va evita timp de 4 ani cultivarea paioaselor si a porumbului. Se evita excesul de azot, se vor folosi semine tratate plus tratamente pe vegetatie.
10. Boli cereale – Septorioza (Septoria tritici – patatea bruna a frunzelor)
Simptome. Boala ataca culturile de grâu, secara, orz si triticale. Pe partea inferioara a frunzelor se ivesc pete eliptice de culoare galbena, inconjurate de o margina bruna, ulterior brunificandu-se total. Apar puncte negricioase în dreptul petelor. Frunzele atacate se usuca prematur. Infectia la spic produce sistavirea boabelor.
Masuri de prevenire si combatere. Evitarea semanatului timpuriu si a excesului de azot, rotatia culturilor, tratarea semintei si aplicarea tratamentelor pe vegetatie.
11. Boli cereale – Mucegaiul de zăpada (Microdochium nivale)
Simptome. Afecteaza culturile de toamna. După topirea zapezii se observa goluri, plantule rasucite sau moarte. La baza plantelor atacate se formeaza o pasla de culoare roz.
Masuri de prevenire si combatere. Folosirea de ingrasaminte pe baza de potasiu si fosfor, rotatia culturilor, eliminarea resturilor infectate si a semintelor din loturile atacate.
12. Boli cereale – Sfasierea frunzelor (Helminthosporium Gramineum)
Simptome. Boala ataca orzul de toamna si orzoaica. Apare de regula pe frunze, incepând de la teaca spre vârf. Petele sunt sub forma de dungi, continue, de-a lungul nervurilor. La inceput sunt de culoare galbuie, apoi devin brune, iar in final tesuturile se sfâsie pe lungime. Simptomul specific plantelor bolnave este piticirea lor, iar spicul nu reuseste sa iasa din burduf. Infectia este favorizata de umiditatea ridicata, temperaturi între 10-15°C, semanatul târziu, fertilizarea cu doze mari de azot.
Masuri de prevenire si combatere. Rotatia culturilor, folosirea de soiuri rezistente, tratarea semintelor, tratamente pe vegetatie.
13. Boli cereale – Arsura frunzelor de orz (Rhyncosporium secalis)
Simptome. Apare indeosebi în regiunile reci si umede, in special pe frunzele bazale, sub forme de pete ovale de culoare galbuie, inconjurate de o margine bruna. Pe masura ce înainteaza ele se maresc, iar petele devin albicioase si se sfarâma.
Masuri de prevenire si combatere. Tratarea semintelor, tratamente pe vegetatie, distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare, evitarea excesului de azot.
14. Boli cereale – Patarea reticulara a frunzelor de orz (Pyrenophora teres)
Simptome. Pe suprafata frunzelor apar pete galbene înguste, cu timpul devin maronii, prezinta striatiuni inguste, longitudinale, marginite de o nuanta galbuie. Semintele afectate prezinta pete brune-negricioase.
Masuri de prevenire si combatere. Rotatia culturilor, folosirea de soiuri rezistente, tratarea semintelor, tratamente pe vegetatie.
Comentarii recente